Umm Abdur Rahman
Îi pasă lui Allah Preaînaltul de ceea ce simți tu?

Încrederea în noi înșine se manifestă ca și un sistem imunitar care lucrează pentru noi atunci când suntem atacați de emoții negative.

Îi pasă lui Allah Preaînaltul de ceea ce simți tu?

Ce răspuns ai avea la această întrebare?



Crezi că Allah Preaînaltul îți protejează sufletul precum îți protejează și corpul de rău?



Allah interzice bârfa, dar de ce bârfa ar fi interzisă pentru că ea nu face rău fizic omului? 

Pentru că rănește sentimente, nu-i așa?

Dacă mergi într-un loc și afli că oamenii vorbeau despre tine, te doare nu-i așa? Cu siguranță că da!


Allah de asemenea ne interzice să ne numim unii pe alții cu porecle care nu ne fac onoarea. Allah ne interzice să râdem unii de alții, să facem mișto de alții cum se spune!

De ce?

Pentru că acest lucru ne rănește sentimentele! Așadar, legile lui Allah ne protejează de vătămarea fizică precum și de cea emoțională.

 Și dacă încă nu ești convins, vreau să-ți împărtășesc un hadith.

Profetul Muhammad (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus:

Nu este permis într-o adunare de 3 oameni ca doi dintre ei să vorbească în șoaptă și să-l de la o parte pe cel de-al treilea. Companionii erau puțini confuzi așa că l-au întrebat: De ce nu este permis, o profet a lui Allah?

Iar el le-a răspuns: Pentru că dacă ar face acest lucru l-ar râni pe cel de-al treilea.

Așadar profetul (salla Allahu alahi wa sallam) a spus ca nu este permis să ne rănim sentimentele, ceea ce înseamnă că sănătatea noastra emoțională este foarte importantă în fața lui Allah Preaînaltul. Coranul și Sunnah ne confirmă că sănătatea fizică și cea emoțională sunt egal de importante și că dacă nu există sănătatea emoțională atunci este afectată sănătatea fizică.


Astăzi in șa Allah ( cu voia lui Allah) vom învăța 9 pași pentru o sănătate emoțională puternică și durabilă a noastră și a copiilor noștri.


  1. Să cerem ajutorul la Allah Preaînaltul


Ceea ce înseamnă să cerem de la Allah orice, orice, chiar dacă s-a terminat sarea în casa ta, cere-i la Allah să te ajute să îți cumperi alta. Știți, tratarea emoțiilor, a ceea ce simțim este un lucru care nu este tocmai ușor, pentru ca nu vedem aceste emoții. Iar Allah Preaînaltul ne-a transmis o rugă minunată prin profetul Său, și anume:

Allahumma la sahla illa ma ja’altahu sahla, ua ‘anta taj-alul hazna ida și’ta sahla

Ceea ce înseamnă:

O Allah, nu există ușurare decât în ceea ce tu ai ușurat și ceea ce ai ușurat va devenii ușor numai dacă Tu dorești să devină ușor!


  1. Să te protejezi pe tine și să ai grijă de sănătatea ta emoțională

 

Dacă îți pasă de copiii tăi și de sănătatea lor emoțională  trebuie să ai grijă întâi de sănătatea ta și de asemenea de relația dintre tine și soțul tău. De ce trebuie mai întâi să avem grijă de sănătatea noastră? 


Studiile arată că părinții care au o bunăstare emoțională cresc copii sănătoși emoțional. De ce?

Pentru că noi ca și părinți suntem modele pentru copii noștri, și ei deprind de la noi toate aceste lucruri. Există o vorbă printre arabi ar veni cumva: Ce poți să iei dintr-un vas gol. Și există o problemă printre noi, ne focusăm atât de mult să ajutăm pe alții încât uităm de noi înșine! Cel mai frumos cadou pe care îl putem oferii copiilor noștri este să fim noi bine emoțional și să avem o relație sănătoasă cu partenerii de viață, deoarece copiii care au trăit și au crescut în case în care există conflicte între părinți nu se simt în siguranță mai degrabă simt nesiguranță și mai târziu vor dezvolta tulburări de anxietate și depresii. Așadar cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faci este să lucrezi întâi cu tine și la relația cu partenerul tău.



  1. Fă din casa ta un loc de liniște, siguranță, pace


Trăim într-o lume plină de nesiguranță și pericole, copiii noștri nu se simt în siguranță afară, fă ca atunci când copilul tău intră în casă să se simtă în siguranță, nu-i spori teama și nesiguranța. Acesta este dreptul lui Allah asupra copiilor noștri, ca noi să-i protejăm, să-i iubim și să avem grijă de sentimentele lor. Studiile arată că copiii care trăiesc în cămine în care părinții își alocă timp pentru bunăstarea familiei sunt mult mai puțin probabil să fie afectați mai târziu de tulburări de sănătate mintală. Așadar, protejează-ți casa ta!


Uită-te la cum este casa ta, simt copiii tăi siguranță în ea? Cum se simt ei când vin acasă? Cum se simte partenerul tău când vine acasă?

 Allah Preaînaltul ne-a spus că gospodăriile noastre sunt pace și liniște pentru noi. Este oare gospodăria ta pace? Acest lucru tu ar trebui să te întrebi.


  1. Comunicarea cu copiii



 Este foarte important pentru noi să fim fără prejudecați, să arătăm empatie copiilor noștri. Să nu uităm sunnah aceasta …

Un tânăr a venit la profetul Muhammad (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) și i-a spus:

O profetule, da-mi permisiunea de a comite zina ( de a avea relații sexuale fără a fi căsătorit).

Dacă copilul tău ar veni la tine și ți-ar spune asta, cum ai reacționa? Cu siguranță am sării în sus, și făcând asta nu ai face decât să îndepărtezi copilul iar data viitoare când ar avea nevoie de un sfat cu siguranță nu va mai veni la tine.

Așadar haideți să vedem cum a reacționat profetul (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa). 


S-a enervat?

  • Nu!



A țipat la acel tânăr?

  • Nu!

L-a certat?

  • Nu!

L-a rușinat?

  • Nici măcar atât!


A stat de vorbă cu el, i-a explicat într-un mod în care el să înțeleagă că acel lucru nu este corect și că trebuie să stea departe de el. Prin urmare, ai grija de reacțiile tale și renunță la prejudecăți. Pentru că dacă copilul tău nu poate veni la tine să îți povestească ce simte sau ce vrea să facă, cu siguranță  va găsi pe cineva la scoală care să-l asculte, și tu nu știi dacă va fi sau nu persoana potrivită.

Copilul tău trebuie să știe ca vei fi acolo pentru el când va avea nevoie de sfatul tău!


O altă cale de a construi și clădi încrederea între tine și a copilului tău este să-i acorzi atenție. Dacă de ex copilul tău vine de la școală și tu (în cazul mamei) ești la telefon cu prietena ta, este cel mai potrivit să-ți ceri scuze de la ea și să-i spui că copilul tău tocmai a venit de la școală și că veți vorbi voi mai târziu. După care toată atenția ta să fie asupra lui, să-l întrebi cum a fost ziua lui etc.

Un alt lucru care va clădi încrederea între voi este că atunci când copilul îți spune ceva, să-l crezi!



  1. Nu-i desconsiderați pe copiii voștri


  1. Ajutați-i să aibă încredere în ei


Încrederea în noi înșine se manifestă ca și un sistem imunitar care lucrează pentru noi atunci când suntem atacați de emoții negative. Dacă încrederea în noi înșine este puternică în acel moment aceasta va lucra ca un sistem imunitar.

Prin urmare este foarte important modul în care ne adresăm copiilor noștri. Modul în care te adresezi copiilor tăi este modul în care ei se vor adresa lor însăși mai târziu, așa ca imagineză-ți dacă el va auzi cuvinte de încurajare și pozitive îl va ajuta mai târziu să își găsească curajul și încrederea în sine.

Deoarece studiile arată că 80% din gândurile noastre sunt negative și de ce gândim așa de cele mai multe ori? Gândurile acestea sunt datorate a ceea ce am auzit când eram mici.


  1. Nu-i comparați pe copiii voștri cu alți copii


 Să nu faceți niciodată asta! Deoarece doare!


Oare ție ți-ar place acest lucru? Ți-ar plăcea ca soțul tău să vină acasă mereu și să-ți spună, Oh Fatima, știi? Soția lui Ahmad face asta sau asta sau invers soția să-și compare soțul cu altcineva.

Va durea nu-i așa? Imagineză-ți să spui asta copilului tău!


  1. Îndeplinește-le nevoile emoționale


Pentru unii nevoile emoționale sunt vorbele frumoase sau chiar o mângâiere. Studiile au demonstrat că o mângâiere are efecte similare a unui antidepresiv! Și dacă ne uităm în sunnah vedem că profetul Muhammad (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) făcea la fel.


  1. Învățați-i rugăciunea


Sunt atât de multe studii care îndeamnă la „meditație” noi ca și musulmani avem rugăciunea, trebuie să-i învățăm pe copii să ofere recunoștință lui Allah prin rugăciune.



Îl rugăm pe Allah Preaînaltul să  binecuvânteze familiile noastre cu pace și înțelegere!









Citește mai mult...
Caută și alte articole
Dezvoltare personală
Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE”

Umm Abdur Rahman

Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE” - dezvoltare personală
Credința Islamică
Importanța intenției în viața ta

https://islamiclifecoaching99.blogspot.com/2023/03/importanta-intentiei-in-viata-ta.html

În psihologie intenția este definită prin: „A-mi clarifica ceea ce îmi doresc” iar atunci când este pentru altcineva înafară de Allah (pentru mulțumirea Lui) vom găsi că ...
Dezvoltare personală
O inimă curată...

Umm Abdur Rahman

Dragi surori, deschideți-vă inima! Cu toate am postit anul trecut, ne-am rugat noaptea, am citit Coranul, am ajutat oameni nevoiași însă pentru unele dintre noi s-ar putea ca toate