Zakat-ul este un tip de ‘danie’ obligatorie prescrisă pentru fiecare musulman în parte. Această ‘danie’este un act de adorare.
Această ‘danie’este un act de adorare. Zakat-ul este unul din cei cinci stâlpi sau fundamente ale Islamului. Ceilalţi stâlpi fiind: Şahada (mărturisirea de credinţă), Salat (rugăciunile obligatorii zilnice), Postul şi Pelerinajul la Mecca. Zakat-ul este considerat un important instrument economic în statul sau societatea islamică. El furnizează o metodă religioasă aprobată de conducere a economiei şi finanţelor. Zakat-ul a fost descris amanunţit în multe versete din Coranul cel Glorios şi de asemenea în hadisuri.
Cuprins •
Din punct de vedere lingvistic •
Obiectivele Zakat-ului •
Coran •
Şari’a •
Condiţiile in care Zakat-ul devine obligatoriu •
Tipurile de beneficiari •
Zakat-ul pentru Profeţii anteriori •
Hadis •
Cei asupra carora Zakatu-l este obligatoriu •
Tipuri de milostenii in Islam •
Avantajele Zakat-ului •
Referinţe
Din punct de vedere lingvistic
Zakat-ul din punct de vedere lingvistic înseamnă chiar ‘purificare’. Se refera la purificarea averii si sufletului musulmanului.Purificarea averii presupune mobilizarea averilor în scopul prosperitații financiare și distribuției echitabile.Purificarea sufletului implica eliberarea de ură, gelozie, egoism, zbucium și lacomie. De asemenea, există și alte conotații coranice care includ purificarea de păcate. Practic, Zakat-ul este un procent fix colectat din surplusul averii și câștigurile musulmanului. Acesta este apoi distribuit beneficiarilor prescrisi și pentru ajutorul social, precum si pentru infrastructura societății musulmane în general. Aceasta taxă se plateste de către musulmani o dată în fiecare an lunar (în conformitate cu calendarul Islamic/Higiri). Zakat-ul este plătit din capitalul net după ce un musulmanul și-a acoperit plata necesitățileor sale de bază, a cheltuielilor familiei sale, restituirea banilor datorați din imprumuturi, donații și alte taxe. Fiecare bărbat sau femeie musulmană care, la sfârșitul anului Higiri este în posesia echivalentului in bani a minim 85 de grame de aur sau 595 de grame de argint, trebuie să plătească Zakat –ul cu o rată minimă de 2,5%.
Obiectivele Zakat-ului
Zakat-ul are o profundă valoare umanitara şi social-politică.Acest act religios previne tezaurizarea averilor şi pledează pentru solidaritatea dintre musulmani avand în vedere faptul că averea excesivă se distribuie saracilor.Plata Zakat-lui de asemenea ajută la purificarea sufletului şi încurajează musulmanii să fie mulţumitori faţă de binecuvantările lui Allah Preaînaltul şi Preaslăvitul.
Coranul
Toţi musulmanii care sunt suficient de avuţi trebuie să dea această danie în scopul de a-şi purifica averile în faţa lui Allah Preaslăvitul şi Preaînaltul. Cu alte cuvinte, Allah Preaslăvitul şi Preaînaltul ne binecuvânteaza cu avere ; aşadar este de datoria noastră să înapoiem o parte din aceste bunuri celor nevoiasi, lucru care ne va purifica averea rămasă. Allah Preaînaltul spune:
„Ia din bunurile lor milostenie, prin care să-i curăţeşti și să-i binecuvântezi […]” [Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfant, Surat At-Tawba, 9:103]
Şari’a
Hotararea legii Şari’a cu privire la Zakaat este dictata de spusele lui Allah Preaînaltul şi Preaslăvitul din Coran: ’[...] Iar acelora, care strâng (strâng: adună şi tezaurizează bani fără a achita Dania) aur şi argint şi nu le cheltuiesc pe calea lui Allah, vesteşte-le osândă dureroasă.’’[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfant, Surat At-Tawaba, 9:34]
Zakat-ul reprezintă un act obligatoriu asupra acelora a căror avere a atins un minim prestabilit (Nisab). Plătirea Zakat-ului este obligatorie, fiind unul dintre cei cinci stalpi ai Islamului. (Sahih Bukhari)
Condiţiile în care Zakat-ul devine obligatoriu
Doua condiții sunt necesare pentru plătirea Zakat-ului: valoarea averii și intervalul de timp, asa cum este specificat în Islam.
Musulmanul care este în posesia unui minim prestabilit (numit Nisab) și care îndeplineste anumite condiții trebuie să plăteasca Zakat-ul. Tipuri de avere care necesită plata Zakat-ului, in general: Suma Nisab pentru aur este de 85 de grame. Nisab-ul pentru argint este de 140 de Mithqals, sau aproximativ 595 g.
Dacă o femeie are bijuterii din aur şi argint într-o cantitate mai mică decât cea menţionată, atunci ea nu trebuie să plătească Zakat pentru ele.
Aurul
Cantitatea minimă de aur asupra căreia este prescris Zakat-ul este în jur de 85 de grame, atunci când aceasta a rămas neschimbată în posesia cuiva, pe parcursul unui an întreg. Zakat-ul în acest caz este un sfert dintr-o zecime (2,5%), care înseamnă aproximativ 2,125 de grame.
Argintul
Pentru ca argintul să fie taxabil trebuie ca valoarea acestuia să ajungă la 595 de grame sau mai mult, atunci când această sumă rămâne neschimbată în posesia cuiva pentru un an întreg.Cantitatea necesară de Zakat în acest caz este, de asemenea, un sfert dintr- o zecime (2,5%), care înseamnă aproximativ 14,87 grame.
Tipuri de bunuri
Tipurile de bunuri asupra cărora plata Zakat-ului este obligatorie, altele decât aurul, argintul şi banii, sunt :
- bijuteriile femeilor, confecţionate din aur sau argint şi sunt folosite în scopul înfrumuseţării.
- efectivele de animale domestice: cămile, vaci şi oi.
- cerealele destinate consumului, fructele şi altele.
Beneficiarii
Opt tipuri de persoane au dreptul de a beneficia de fondurile strânse din Zakat, aşa cum se menţionează în Coran (cuvântul arab Sadaqa este folosit aici cu sensul de dania obligatorie adică Zakat): „Milosteniile (din danie) sunt numai pentru săraci, pentru sărmani, pentru cei care ostenesc pentru ele, pentru cei ale căror inimi se adună (întru credință), pentru eliberarea robilor, pentru cei îndatorați greu, pentru Calea lui Allah și pentru călătorul aflat pe drum. (Aceasta este) Poruncă de la Allah, iar Allah este ʻAlīm (Atoatecunoscător, Omniscient), Hakīm (Înțelept).”
[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfant, Surat At-Tawba, 9:60]
- săracii: cei care posedă un număr limitat de bunuri.
- sărmanii: cei care nu au absolut nimic
- cei care colectează Zakat-ul: pentru trudă lor de a strânge şi distribui Zakat-ul
- cei ale căror inimi se adună (întru credinţă): care ar putea fi înstrăinaţi de familiile lor şi au nevoie de ajutor
- sclavii: pentru a-i elibera de sclavie în timpuri/locuri în care această există.
- cei îndatoraţi greu: pentru a-i ajută să-şi plătească datoriile imense
- pentru cei care se străduiesc pe Calea lui Allah:
- călătorul aflat pe drum: cei care întâmpină dificultăţi sau rătăcesc departe de casă. Pedeapsa pentru cei care nu plătesc Zakat după ce averea lor a depăşit valoarea limită - Nisab Profetul Muhammad (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus:
Cel pe care Allah îl înzestrează cu bunuri şi el nu plăteşte Zakat-ul pentru bogatia sa, în Ziua Învierii averea lui se va preschimba într-un şarpe chel de sex masculin, cu două pete negre deasupra ochilor (sau două glande otrăvitoare în gură). Şarpele îi va înconjura gâtul şi-i va musca obrajii şi va spune: "Eu sunt averea ta, eu sunt comoara ta
(Sahih Bukhari )
Zakatul pentru profeţii anteriori
Istoria Zakat-ului este aceeaşi cu cea a rugăciunii. Reiese în mod clar din Coran că, la fel ca şi rugăciunea, directivele pentru plata Zakat-ului au existat dintotdeauna în Şari’a (legea islamică a) Profeţilor (Pacea fie asupra lor). Când Cel Atotputernic a cerut musulmanilor să-l achite, aceasta nu era ceva necunoscut pentru ei. Toţi adepţii religiei lui Avraam (Pacea fie asupra lui) au cunoscut plata daniei. Din acest motiv Coranul l-a numit "un drept hotărât" [Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfant, Surat Ma'arij 70:24] Astfel, a fost o Sunnah preexistentă pe care profetul Muhammad (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa), a pus-o în practică, cu schimbările de rigoare, la porunca Celui Atotputernic. Coranul spune că, aşa cum Profetul Ismail (Pacea fie asupra lui) a poruncit celor din gospodăria sa să împlinească rugăciunea, tot aşa , le-a cerut să plătească şi Zakat-ul: „El a poruncit neamului său Rugăciunea [As-Salat] şi Dania [Az-Zakat] şi a fost pentru Domnul său un rob plăcut.”[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfant, Surat Maryam 19:55]
Allah Preaînaltul şi Preaslăvitul în promisiunea făcută, Israeliţilor spune: “Eu voi fi cu voi, dacă veţi împlini Rugăciunea [As-Salat], veţi achita Dania [Az-Zakat] [...]"[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfant, Surat Al-Ma’ida 5:12]
Despre Profeții (Pacea fie asupra lor) care fac parte din descendența lui Isaac (Pace asupra sa) și Jacob (Pace asupra sa), Coranul spune: ”[...] şi le-am revelat lor să facă fapte bune, să împlinească Rugăciunea [As-Salat] şi să dea Dania [Az-Zakat] şi ei Ne-au fost Nouă adoratori”.[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfant, Surat Al-’Anbiya’ 21:73]
Profetul Isus (Pacea fie asupra sa), a spus: „Şi El m-a binecuvântat, oriunde aş fi, şi mi-a poruncit Rugăciunea [As-Salat] şi Dania [Az-Zakat], cât voi trăi.’’[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfant, Surat Maryam 19:31]
Allah Preaînaltul şi Preaslăvitul spune in Coran: „Şi nu s-au despărţit cei cărora le-a fost dată Cartea, decât după ce le-a venit lor dovada cea limpede(adusă de profeţii lor.) Şi nu li s-a poruncit decât să-L adore pe Allah, cu credinţă curată şi statornică în religia Lui, să împlinească Rugăciunea [As-Salat] şi să achite Dania [Az-Zakat]. Şi aceasta este credinţa [comunităţii] celei drepte.”[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfant, Surat Al-Bayyina 98:4-5]
Hadis Deşi dragostea lumească include multe lucruri,cel mai puternic şi periculos dintre toate este iubirea pentru avere. Profetul Muhammad (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a considerat aceasta că fiind cea mai mare încercare pentru musulmani:
Încercarea comunităţii mele (Ummah) este averea (Tirmidi 481, Mustadrak Hakim Vol 4: 318)
Dacă un musulman poate rezistă tentaţiei averii, el va putea să se ferească de multe alte vicii.
Unul dintre obiectivele secundare ale Zakat-ului este acela de a asigura strictul necesar musulmanilor săraci. Profetul Muhammad (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus:
Adevărat Allah a rânduit plata Zakat-ului pentru ei (musulmani). Se va lua de la bogați și se va întoarce la săraci. (Sahih Muslim Vol 1:21)
Aceste tradiţii ale Profetului (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) fac dovadă clară a faptului că dania include o latura socială şi economică. Această latură este parte intreganta a Zakat-ului, fără de care conceptul său islamic nu poate fi împlinit în totalitate. Profetul Muhammad (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus:
Cel pe care Allah îl înzestrează cu bunuri şi el nu plăteşte Zakat-ul pentru bogăţia sa, în Ziua Învierii averea lui se va preschimba într-un şarpe chel de sex masculin, cu două pete negre deasupra ochilor (sau două glande otrăvitoare în gură). Şarpele îi va înconjura gâtul şi-i va muscă obrajii şi va spune: "Eu sunt averea ta, eu sunt comoară ta
[Sahih Al Bukhari )
Cei asupra cărora Zakat-ul este obligatoriu
Plata zakatului este obligatorie asupra celor care au în posesia lor, timp de un an lunar complet, o suma cel puţin egală cu suma limită impusă pentru plata daniei, Nisab. În acest caz, posesorii au obligaţia de a plăti ca şi Zakat 2,5% din averea respectivă, sau 1/40.
Avantajele Zakat-ului
Legea Islamică are o mulţime de avantaje, iar dintre acestea amintim:
1. Răspunde nevoilor celor săraci.
2. Întăreşte relaţia dintre bogaţi şi săraci, pentru că oamenii au tendinţa înnăscută de a se apropia de cei care le fac bine .
3. Serveşte ca mijloc de purificare şi binecuvântare, şi curată sufletul de lăcomie şi zgârcenie, conform Coranului:
„Ia din bunurile lor milostenie, prin care să-i curăţeşti şi să-i binecuvântezi […]”
[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat At-Tawba 9:103]
4. Încurajează generozitatea şi compasiunea musulmanilor faţă de persoanele nevoiaşe.
5. Atrage după sine binecuvântarea lui Allah; determină creşterea bogăţiei şi oferă compensaţie pentru cheltuielile suportate,aşa cum este descris în Coran:
''Şi pentru tot ceea ce dăruiţi voi El va va da vouă în schimb, căci El este Cel mai bun dintre dăruitori”.
[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Saba’ 34:39]
Referinţe[1] http://www.tamilislam.com/english/basic/zakah_sadaqah.htm[1] http://islamqa.info/en/ref/50801[2] http://www.missionislam.com/knowledge/zakat.htm, http://quran.com/9/60[3] http://quran.com[4] http://www.islamhouse.com/p/316361[5] http://www.sunnah.com[6] http://www.islamicity.com/mosque/zakat/[7] etc.
Umm Abdur Rahman
https://islamiclifecoaching99.blogspot.com/2023/03/importanta-intentiei-in-viata-ta.html
Umm Abdur Rahman